Air St Maarten Book now!
 
 

AirSXM News

Printed in Amigoe.com, Mon 28-Jul-2003

Charles Brown afgezonken

ORANJESTAD - De Charles L. Brown dook vrijdagmiddag met de boeg in de golven onder de kust van St. Eustatius. De achtersteven kwam omhoog en rustig vertrok het schip onder de golven. Om twintig minuten voor zes was de zeespiegel weer glad.

Het afzinken van het vroegere kabelschip was eigenlijk gepland voor zondag. Maar verschillende pijpen barstten en de machinekamer maakte teveel water om het langer drijvende te houden. Het schip heeft een tweede leven als duikobject.

Smit Salvage International verstrekte advies over het afzinken. De juiste locatie en afzinkprocedure zijn van groot belang om het wrak het best tot zijn recht te laten komen. Het budget was krap, maar bergingsexpert Kees van Essen was bereid in zijn vakantie naar Statia te komen en het afzinken te coördineren. De duikscholen van het Bovenwindse eiland betaalden zijn ticket. Een paar hotels boden hem en zijn gezin verblijf aan.

Vanwege het ongeplande moment ging een aantal pompen van de brandweer die aan boord waren mee naar de bodem. De Charles Brown die vroeger het telecombedrijf AT&T toebehoorde ligt nu op de grens van het onderwaterpark Statia's Marine Reserve. De groep die het schip naar het eiland haalde, verwacht dat het een van de mooiste wrakken in het Caribisch gebied zal worden voor duikers. Voor het comité bestaande uit vertegenwoordigers van de drie duikscholen van St. Eustatius, natuurparkorganisatie Stenapa en de Tourism Development Foundation zit het werk er met de realisering van deze droom op.

Het verhaal van de acquisitie van het honderd meter lange schip begon in juni vorig jaar. Ronald Metrox van ScubAqua kwam er via internet achter dat de oude boot uit de vaart zou gaan en verkocht zou worden. Samen met Rudy Hees van DiveStatia en Glenn Faires van Golden Rock Dive Center, smeedde Matrox het plan om het tot dan toe in de Curaçaose haven liggende schip naar St. Eustatius te halen.

De drie wisten vervolgens havenmeester Murvin Gittens enthousiast te maken. Een paar uur later was de vertegenwoordiger van de eigenaar op Curaçao op de hoogte, waarmee men andere geïnteresseerden te vlot af was, zo bleek later. Het Statiaanse eilandsbestuur stelde zich verantwoordelijk voor de aankoop.

Voordat het schip de laatste reis van 600 mijl zou maken, diende het weer voldoende zeewaardig te worden gemaakt. Bovendien moest er veel materiaal worden verwijderd. Het waardevolle materiaal dat zich nog aan boord bevond werd gedoneerd aan een aantal sociale instellingen.

In april vertrok de Charles L. Brown, bemand door een aantal comité-leden, vrijwillige zeelieden en een aantal studenten van de maritieme Feffik-opleiding op Curaçao. Voor het daadwerkelijke afzinken moesten alle olieresten en andere milieubelastende stoffen worden verwijderd. Overslagbedrijf Statia Terminals hielp mee aan de laatste fase van deze schoonmaakoperatie.

De dreiging van een tropische storm begin vorige week noopte betrokkenen ertoe de Charles Brown alvast op de goede locatie neer te leggen, mocht door het slechte weer het schip toch niet drijvend gehouden kunnen worden. Het slechte weer bleef uit, maar door een gesprongen pijp maakte de machinekamer sinds donderdag water. Hierdoor lukte het niet meer de pompen van de brandweer weg te halen.

Toch was de opwinding groot toen het honderd meter lange gevaarte vrijdag onder de zeespiegel verdween. Vanwege de veiligheid wordt duikers geadviseerd het wrak met een gids te bezoeken.


<< back to main news page


"Do everything in life once and the fun things twice."
- anonymous